Dýňová polévka
Jedna z nejjednodušších polévek vůbec. Dýňová! Perfektní je s výrazným sýrem například s nivou nebo parmezánem a opraženou slanou granolou nebo krutony. Servírování už nechám na Vás! Pojďme na to!

Co budete potřebovat :
- 1 kg dýně hokaido
- menší cibule
- 700 - 1000 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na šlehaní nebo rostlinné smetany
- sůl, pepř, olivový olej
Postup:
Troubu si rozehřejeme na 180°C. Dýni si očistíme ( není třeba loupat) a nakrájíme na menší kousky. Na plech vyložený pečícím papírem vložíme nakrájenou dýni. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme cca 30 minut. Pozor, abyste dýni nespálili.
Mezitím než se dýně upeče, očistíme a nakrájíme cibuli nadrobno. Osmahneme na troše oleje a poté přidáme opečenou dýni, zalijeme vývarem. Použijeme pouze 700 ml vývaru. Zbytek vývaru si ponecháme, kdyby bylo třeba polévku naředit.
Chvíli povaříme. Poté vše rozmixujeme do krémové konzistence. Je-li třeba zředíme vývarem a na závěr okořeníme solí a pepřem.
Polévka je velice chutná s výrazným sýrem, slanou granolou nebo opečenými krutony z celozrnného či žitného pečiva.
* Opečenou dýni si můžete vychutnat i jen tak jako přílohu k masu nebo si ji dopřát s dipem ze zakysané smetany.