Odlehčené Hraběnčiny řezy
Hraběnčiny řezy jistě všichni znáte, rozhodla jsem se tento známý recept trochu odlehčit a dát mu zdravější podobu. O voňavý jablečný moučník provoněný skořicí během redukce nepřijdete!

Co budete potřebovat na plech cca 23x30 cm :
- 100 g hladké špaldové mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 80 g řepkového oleje
- 1 žloutek
- 30- 40 g sladidla, použila jsem čekankový sirup
- 30 ml polotučného mléka
- 6 g kypřícího prášku bez fosfátů
Náplň:
- 2 - 3 ks jablka
- rozinky, hrst oříšků, skořice
- 250 g tvarohu - použila jsem mix vaničky a tvarohu v alobalu
- 1 bílek
- 20 g sladidla ( můžete použít také například vanilkový protein pro vyšší množství bílkovin )
Postup :
Troubu si rozehřejeme na 180°C. V míse smícháme žloutek, mléko, čekankový sirup a olej. Poté přisypeme mouku a kypřící prášek. Pekáček vyložíme pečícím papírem. Na pečící papír vložíme cca 2/3 těsta (bude drobivé). V druhé míse smícháme tvaroh s čekankovým sirupem (proteinem) a bílkem. Na těsto vložíme tvarohovou část. Jablka si nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme se skořicí a rozinkami. Tuto směs vložíme na tvaroh. Jablka posypeme oříšky a přidáme zbytek drobivého těsta. Pečeme cca 30 min. dle Vaší trouby.
Pokud budete dělat dezert pro malé děti pozor na oříšky a rozinky kvůli možnému vdechnutí nebo alergii na ořechy. Já tyto suroviny kvůli synovi (20 měsíců ) vynechávám a moučník je stejně dobrý! Taktéž do tvarohu nedávám protein, pokud moučník jí i syn.